Internet pentru toată lumea, în România: legea care va ajuta milioane de români să fie online

de: Alexandru Puiu
12 05. 2022

În timp ce toți elevii din România ar fi trebuit să treacă la cursuri online în pandemie, în realitate, mulți dintre ei nu au avut acces la internet, mai ales în mediul rural. O nouă legea își propune să remedieze această situație.

În maxim trei ani, toate autoritățile administrației publice locale și centrale au obligația să conecteze la internet toate clădirile pe care le dețin sau le au în administrație și care au ca destinație furnizarea de servicii publice. Mai mult decât atât, vor fi obligate să dezvolte o infrastructură care să permită instalarea unor rețele publice de internet, în așa fel încât toții românii să aibă toate condițiile pentru a fi online. Acestea sunt principalele prevederi ale unui proiect adoptat de Parlament, după votul final al Senatului.

Ce înseamnă inițiativa ”Internet pentru toată România”

Noul proiect a fost adoptat de Camera Deputaților în luna martie a acestui an și s-a bucurat de suportul tuturor parlamentarilor, independent de partid, sub motto-ul ”Internet pentru toată România”.

Practic, se dorește transformarea accesului la un serviciu funcțional de internet în bandă largă, prin intermediul unei conexiuni la punct fix, într-un drept pentru români. Conform documentului, partea de implementare ar trebui să se desfășoare pe parcursul următorilor trei ani.

În acest timp, autoritățile publice, indiferent de modalitatea de finanțare, vor fi obligate să aibă conectate ”la o rețea publică de comunicații electronice în măsură să furnizeze servicii de internet, la viteze de transfer a datelor și alte condiții de calitate adaptate nevoilor specifice, toate clădirile pe care le dețin în proprietate ori le au în administrare și care au ca destinație principală furnizarea de servicii publice, dacă aceste clădiri se află în aria de disponibilitate a cel puțin unei rețele în măsură sa furnizeze serviciile de internet necesare”.

Un parte din efortul care vizează persoanele fizice va cădea în sarcina ANCOM, dar și a altor autorități din administrația publică centrală. Acesta din urmă va avea ca scop soluționarea lipsei accesului la internet în bandă largă în foarte multe localități din ROmânia.

Conform documentului adoptat în Parlament, autoritățile administrației publice locale vor putea permite accesul gratuit, în mod nediscriminatoriu, pe proprietatea publică sau privată pe care o dețin ori o au în administrare, în scopul instalării de rețele publice de comunicații electronice ori de elemente de infrastructură fizică destinată instalării unor astfel de rețele.

În același document legislativ se menționează faptul că, ANCOM va publica periodic, cel puțin anual, pe pagina proprie de internet, lista zonelor în care nu există acces la serviciile prevăzute. Din momentul publicării acelei liste, autoritățile administrației publice locale în a căror arie de competență teritorială se află zonele fără acces, vor trebui ca, în termen de 120 de zile de la data comunicării de către ANCOM, să adopte un plan de măsuri pentru facilitarea extinderii rețelelor publice de comunicații electronice în zonele respective, indicând și termenele limită de realizare a măsurilor propuse.